Woonzorgcentra tijdens de Covid-19-pandemie


Home > Nieuws

Catégorie Nieuws
Woonzorgcentra tijdens de Covid-19-pandemie
Woonzorgcentra tijdens de Covid-19-pandemie

Het Covid-19-virus dat sinds begin 2020 door ons land waart, heeft veel onrust veroorzaakt bij bewoners van woonzorgcentra, hun families en vrienden. Daarom hebben alle woonzorgcentra diverse maatregelen genomen om hun bewoners en personeel te beschermen. 

 

Eenzaamheid onder ouderen tegengaan

Veel ouderen zijn eenzaam. De coronacrisis heeft deze eenzaamheid alleen maar versterkt. Om COVID-19 buiten de deur te houden, werden in maart 2020 de woonzorgcentra afgesloten voor bezoekers. Ook de dienstencentra, waar ouderen regelmatig komen voor een maaltijd of om andere mensen te ontmoeten, sloten de deuren. Het contact dat veel bewoners met de buitenwereld hadden, viel opeens weg. Ze konden geen familie of vrienden meer zien of deelnemen aan sociale activiteiten buiten de deur. Onder ouderen heerste de angst om ziek te worden of anderen te besmetten. Om deze reden trokken veel ouderen zichzelf ook nog eens meer terug. De kans op‘afglijden naar de dood’ (psychogene dood) nam in deze periode toe. En dan hebben we het nog niet over het feit dat ouderen steeds minder konden bewegen omdat ze gebonden aan huis waren. Zelfs ouderen die vóór COVID-19 nog midden in het leven stonden, werden ineens kwetsbaar.

Waardevolle initiatieven in woonzorgcentra

Gelukkig leidde de gezondheidscrisis die ontstond door het Covid-19-virus snel tot het ontstaan van waardevolle initiatieven om eenzame ouderen uit hun isolement te halen. De woonzorgcentra hebben het afgelopen jaar hard meegedacht en gewerkt aan het bedenken van alternatieve manieren voor hun bewoners om het contact te onderhouden met familie en vrienden. Zo werden er in meerdere woonzorgcentra ‘babbelboxen’ en ‘gesprekstenten’ geplaatst om op een veilige manier (achter glas) toch familieleden en vrienden te zien en te spreken. Omdat veel ouderen niet digitaal zijn ingesteld, werden zij door middel van workshops meer bekend gemaakt met sociale media en de mogelijkheden ervan. Want ook al was even het niet meer mogelijk om bezoek te ontvangen, videobellen of een berichtje via de chat of mail kan altijd.

Naast de alternatieve activiteiten die de woonzorgcentra organiseerden, kwamen burgerinitiatieven snel op gang. Er werden openluchtconcerten gegeven bij de woonzorgcentra en er werden massaal kaarten en tekeningen naar bewoners gestuurd.  Rusthuizen Plus zette verschillende solidariteitsacties op, zoals een schilderwedstrijd en het gratis uitreiken van tijdschriften en tv-gidsen aan bewoners van verschillende woonzorgcentra.

Covid-19-maatregelen in de woonzorgcentra

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder, maar nog steeds houdt COVID-19 ons in de greep. De eerste golf heeft ons laten inzien dat het afsluiten van ouderen van de buitenwereld op dat moment misschien wel de enige optie was, maar dat dit zeker niet ten goede kwam aan de geestelijke gezondheid en de kwaliteit van leven van de bewoners. Daarom is er tijdens deze tweede golf meer rekening gehouden met de negatieve effecten van eenzaamheid op de gezondheid van ouderen. In de woonzorgcentra geldt nu een bezoekersregeling die het contact met de buitenwereld niet meer volledig uitsluit.

Voor ouderen in een woonzorgcentrum geldt momenteel dat bewoners 1 nauw (knuffel)contact mogen hebben en 2 personen op afstand mogen ontmoeten. Een woonzorgcentrum kan wel striktere maatregelen nemen wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld wanneer COVID-19 in dat woonzorgcentrum is uitgebroken.

De strenge bezoekersregels zijn voorlopig nog even nodig om de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra een veilige omgeving te bieden. Gelukkig biedt deze woonomgeving voldoende afleiding. Vergeet niet dat voor ouderen het wonen in een woonzorgcentrum een manier is om onder de mensen en actief te blijven. Sociale en creatieve activiteiten maken een belangrijk onderdeel uit van het aanbod van de woonzorginstellingen. Ook al is er in deze uitzonderlijke situatie rond het Covid-19-virus minder contact met de buitenwereld, binnen de veilige omgeving van het woonzorgcentrum worden er dagelijks activiteiten georganiseerd om de cognitieve vaardigheden en het contact onder bewoners te stimuleren.  

  

Vaccinatiecampagne in België

De woonzorgcentra doen er alles aan om het Covid-19-virus buiten de deur te houden, maar natuurlijk voelen mensen zich weer vrijer als iedereen het vaccin tegen het virus heeft ontvangen. Ouderen die in België in een woonzorgcentrum wonen, hebben het voordeel dat ze als eerste worden gevaccineerd. In ons land werden de eerste drie mensen op maandag 28 december 2020 gevaccineerd. Het ging om bewoners van drie verschillende woonzorgcentra. Het was het startsein voor de eerste fase van de vaccinatiecampagne in België. Tegen eind februari hoopt men alle bewoners en al het personeel van de Belgische woonzorgcentra te hebben gevaccineerd.

Inspiratie voor ouderen en families in tijden van Covid-19

Zolang de coronamaatregelen nog in de woonzorgcentra gelden, kunt u erop rekenen dat de verschillende vestigingen doorgaan met het organiseren van extra activiteiten om de bewoners te vermaken en het sociale contact met anderen zowel binnen als buiten het woonzorgcentrum te stimuleren. 

Bent u zelf op zoek naar ideeën om in deze Corona-periode te ondernemen? Op de website hartverwarmers.be vindt u leuke suggesties en praktische informatie voor activiteiten die woonzorgcentra met ouderen en hun families ondernemen.

De adviseurs van Rusthuizen Plus staan in direct contact met de woonzorgcentra in België. Zij kunnen u vertellen welke vestigingen coronavrij zijn en welke vestigingen in deze periode nieuwe bewoners accepteren. Daarnaast zijn onze adviseurs op de hoogte van de verschillende maatregelen die binnen de diverse vestigingen gelden. Wilt u meer informatie over een woonzorgcentrum bij u in de buurt of wilt u begeleid worden tijdens uw zoekproces naar een geschikte woonzorgoplossing? Aarzel dan niet om één van onze adviseurs te raadplegen op: tel  02 318 13 95

 19 januari 2021

Heeft u een rusthuis nodig voor uzelf of uw dierbare?

Welke vorm van woonzorg zoekt u ?
In welke provincie ?
Hoe snel wenst u woonzorg ?
Contactgegevens om informatie over uw selectie te ontvangen :

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035 | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel :



Vind woonzorg voor ouderen